2013. január 9., szerda

Sake

      A már rengeteg animéből ismert alkoholos italról van szó. Gondoltam , hogy egy kicsit bővitem az információitokat rólla. Szóval:


A szaké a Japánoknál nemzeti italnak számít. -gondolom ezt már tudtátok , de azért elmondom, hogy ha valaki mégsem...-
Ugyan az elkészítési mód a boréhoz hasonlatos, lényeges különbség, hogy a rizsbort palackozás után legfeljebb egy évig szabad tárolni, máskülönben az ital elveszíti aromáját és zavarossá válik, mig a bort több évig is tárolhatjuk. 


A szaké készítése:



Először lehántjuk a külső arany héját a szakerizsnek. Másodszor eltávolítjuk 65%-ig a külső felszínét a rizsszemeknek. Csak a középső rész marad meg. Aztán  megtísztítjuk vízzel, gőzöljük és lehűtjük.

Röviden szólva úgy nyerjük a szakét, hogy kipréseljük az erjesztett maszát tartalmazó zsákból.

Az erjesztett massza "Koozi"-ból, "Moto"-ból, vízből és gőzölt rizsből áll.Kb. 1 hónapig erjesztjük.

           A "Koozi" gőzölt rizs és úgynevezett "Koozi"-mag, ami sárga, és egyfajta penész. A penészek különböző enzimeket hoznak létre a gőzölt rizsben. Az enzimek a proteinekhez tartoznak, és segítik a rizst cukrokká . Maguk a penészek elpusztulnak az erjedő masszában az oxigénhiány miatt.

A "Moto" szakeélesztőből és "Moto"-hoz készített speciális "Koozi"-ból van, és az élesztő tömeges termelését szolgálja.( Napjainkban sok szakeüzem használ szake készítéséhez árusított élesztőt, de még van néhány, aki készít "Moto"-t, hasznosítva a levegőben lévő természetes élesztőt.)

Az élesztő az erjedő masszában alkohollá alakítja a glukózt. Az erjedő masszában a rizs cukrosodása és a cukor alkohollá alakulása párhuzamosan történik. Ennek az erjesztési módszernek köszönhetően a szake képes elérni a 20%-os alkoholtartalmat, ami a legtöbb az erjesztett italoknál.

Az erjedő maszához olykor hozzáadunk "Koozi"-t, gőzölt rizst és vizet, és folytatjuk az erjesztést 20-30 napig.

Ezután beteszük zsákokba a maszát, a zsákokat pedig préselőgépbe, és sajtolással elkülönítjük a folyadékot a szilárd anyagtól. 10 napig állni hagyjuk, majd a felső színtelen részt szénszűrőgéppel leszűrjük. A leszűrt folyadékot rövid időre 60-65°C-ra melegitjükve elpusztítva a baktériumokat.
       

 
Felszolgálása/fogyasztása:

A szakét klasszikus készletből fogyasztják: egy kerámiaüvegből (tokkori) és hozzá való csészékből (szakazuki – sakazuki).
A szaké felszolgálása nagy körültekintéssel történik, így például fontos, hogy az asztaltársaság tagjai mindig egymás poharát töltsék meg, ki-ki valaki másét, saját magunkat kiszolgálni ugyanis nagy illetlenség. Egy időben hagyomány volt ,hogy fogyasztani kellett hozzá valamit ,habár ezt ma már a japánok is mellőzik. Étkezések előtt, valamint a téli hónapokban a rizsbort melegen szolgálják fel, ami fokozza a 10-20% között mozgó alkoholtartalom mámorító hatását, nyáron az új szokás szerint jégkockával kínálják egymásnak.
Használata
A sinto papok is használják a vallási szertartások eszközéül, a legenda szerint a rizsbor segítette a régieket az istenekkel való eggyé válásban :)). Ezen kivül házasságkötésnél is fontos szerepe van .

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése