2012. szeptember 12., szerda

Howl’s Moving Castle

 Diana Wynne Jones ,angol iró könyve alapján készült japán anime. Az anime 2004 november közepén debütált Japánban, de a magyar bemutatásra csak másik év decemberében került sor.  2004-ben Oscar-dijra is jelölték. Miyazaki Hayao rendeszte , igy lett japán anime (Miyazaki nevéhez fűződik a Chihiro szellemországban is)
         Ennyi éppen elég is lessz  a film hátteréről .
Ismertető:
   Sophie az apja kalapboltjában dolgozik.Mikor végzett el akar menni Lettiehez , de út közben két katona megtámadja. Howl menti meg , mégpedig nem is akárhogyan, felrepiti a levegőbe -a mázlista- . Lettie figyelmeszteti testvérét , hogy vigyázzon Howl-al.
        Sophie hazamegy és egy középkorú nő sértegeti az egész kalapboltott Sophieval együtt. A lány ki akarja dobni, ekkor derül ki ,hogy a nő igazából a Puszták Boszorkánya . Sophie nagyon gyorsan 90 éves lesz és az átokról senkinek sem beszélhet- ez fontos mert ha ez nem lenne igy akkor másképp alakultak volna a dolgok-.            
        Sophie nem maradhat többé a boltban , elszökik. A Hangfüves Pusztában egy bokorban találkozik Répafejjel aki az ellenséges birodalom hercege , de madárijesztővé változtatták. Répafej elvezeti Howl palotájához. Sophie bemegy s senkit sem talál Calciferen kivül . A láng démonnal egyeséget kötnek. Reggel találkozik Markl-al. Markl elmondja Sophienak , hogy Calcifer csak Howlnak engedelammesakemdik, ennek iehllenépre Sophie mama mégis rá tudta birni a szalonna sütésre. Howl hazatér és parancsba adja Calcifernek , hogy vigye arréb a palotát .
        Sophie a palota takaritása közben kishiján megöli a Tűzdémont, Howl elmagyarázza , hogy ha Calcifer meghal akkor ő is, ezért bánjon vele szebben . Aztán megint eltünik othonról. ...
Mára ebből az animéből ennyi spoiler járt, sajnálom, de ha az egészet elmesélem ugy már nem lessz érdekes!
          Nem tudom ki , hogy van vele de én nagyon szeretem az ehez hasonló romantikus animéket , ráadásul a grafika is nagyon szép és kidolgozott, hasonlit a Chihiroban levővel.
                                                              Ez itt Howl (és Sophie):
 
Ez pedig Haku a Chihiro szellemországbanból:
Ugye , hogy nagy a hasonlóság, de nem csak a szereplők hanem a táj is hasonló.
 De tényleg egy nagyon szép anime és én mindenkinek ajánlom figyelmébe ,hogy nézze meg, mert nagyon megéri. Én beleszerettem az animébe is és Howlba is, és úgy gondolom , hogy nem vagyok vele egyedül.
Jó filmezést.


Hachiko-sama

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése