2012. szeptember 11., kedd

Animén belüli erőszak!

Sziasztok!

Nem, nem az animék káros hatásáról fogok beszélni, vagy arról, hogy milyen sok durva jelenetet tartalmaznak.... A Naruto animét segitségül hivva szeretném megvizsgálni a családon belüli erőszak fogalmát és hatásait! Ismétlem: nem arra akarom felhivni a figyelmet, hogy ezt kihagyhatták volna, hanem épp ellenkezőleg, bebizonyitani, hogy mennyira hasonlitanak a való életre... Igen, ez mindünkkel megtörténhet...
Az Uchiha klán lemészárláról szóló történet ismert minden Naruto nézőnek. Lehet, hogy már be is villant a kép, ahogy a kis Sasuke hazamegy, sehol senki, aztán megpillantja a szülei holttestét... na meg a bátyját, Itachit, akinek köszönhető az a borzalom. Bár pontos információ nincs, arra következtethetünk, hogy Sasuke 8 éves lehetett, amikor a családját megölte a bátyja, és neki önellátóvá kellett válnia, de arról se feledkezzünk meg, hogy maga Itachi is csupán 13 éves körül lehetett...
A probléma gyökere mégsem Itachi, hanem a klán múltja, és az a sok titok, amiről senkinek sem szabadott tudni. Tehát első szabály: A család az a hely, ahol nincs helye ilyen, mindenkit érintő titkoknak! Fő az őszinteség! Amikor Itachi tudomást szerzett a klán titkairól úgy fogadta azt, mint ahogy akár egy mai tizenéves tenné, de ezen kár filózni! A lényeg az, hogy ő maga meggondolatlanul cselekedett, nem ártani akart, sokkal inkább a klán dicsőségét akarta szolgálni. Tehát második szabály: Mielőtt visszafordithatatlan döntéseket hoznál mérlegelj: biztos nem bánod meg? Na és biztos, hogy ez a legjobb megoldás? 

 A későbbiekben Sasuke épp azt tette, amire Itachi számitott! "Bosszúálló" lett belőle (ez a heves Uchiha vér...)! Szükség volt erre? Hataloméhessé és vérszomjassá tette a bosszúszomja, ami könnyű prédává tette őt Orochimaru próbálkozásaival szemben... Miért? Uchiha származása miatt felnéztek rá az emberek, tehetsége miatt elismerték, külsője miatt a lányok csak úgy olvadoztak a nyomában, és ha nem vált volna arrogánssá (ami, az előbb felsoroltak eredménye), akkor rengeteg barátja lett volna. Később választhatott volna egy lányt, akivel újjáéleszthették volna a klánt, anélkül, hogy bárki emlékezett volna a család múltjának árnyékára. Utolsó szabály: Lépj túl a sérelmeken! Tanulj meg megbocsájtani! Attól, hogy bosszút állsz, még nem teszed meg nem történté azt, ami már történelem!

 A családon belüli erőszak néha elkerülhetetlen, de ilyenkor sem szabad engedni, hogy az ösztönök eluralkodjanak a józan ész felett. Ha pedig szülők lesztek animenézők, vigyázzatok a családotokra, mert az animék nagy része rámutat arra, hogy milyen fontos a családi kötelék. Esetleg ültessétek le a gyerekeiteket egy anime mellé, és miközben nézitek a történések folyamát, vagy épp a fillereket, magyarázzátok el nekik, hogy az amit lát nem csak szórakoztató, de meg is tanit az életre... A Japán civilázáció a példa rá!

Akane-chan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése